Perníkové tiramisu

 

Táto pochúťka vás očarí svojou vôňou a chuťou na taliansky spôsob.

Na recept potrebujeme:


250g syr mascarpone

150ml smotana na šľahanie

1pl perníkové korenie

100g práškový cukor

1ks vanilkový cukor

3ks vajce350 medovníky alebo perník na strúhanie

kakao na posypanie

 

Postup:

Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka. Žĺtka vyšľaháme vanilkovým cukrom a perníkovým korením. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, zmiešame s mascarpone a prešľaháme spolu do žltkovej peny.Bielka vyšľaháme do tuha a pridáme do medovníkovej zmesi a metličkou spolu premiešame. Bielka zľahka vyšľaháme dotuha s lyžicou práškového cukru a jemne primiešame ku krému. Medovníčky alebo perník si pomelieme a vrstvíme v pohári striedavo s krémom. Môžete pokvapkať amarettom akebo medovníčky sekáčikom rozdrvíme na jemno a vrstvíme v pohári - dve lyžice mletých medovníkov, dve lyžice krému, medovníky a krém. Vrch posypeme kakaom a ozdobíme postruhaným medovníkom.

Môžete cesto vytrepať do misky a dochutiť obľubeným ovocím.

 

      

 

 

 

Tvarohové kocky s višňami

 

Tento koláč je príjemný aj na pohľad aj na jazyku a jeho príprava je jednoduchá, preto ho hravo zuvládnete.

 Potrebujeme:

6ks vajce

150g krištálového cukru

120ml oleja

150g hladkej múky

2pl kakaa a višňového džému

 

 

Bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Postupne zašľahávame do neho cukor, aby sme mali pevný, lesklý krém. Potom jemne zašľahávame žĺtky a olej. Nakoniec pridáme preosiatu múku s kakaom. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C asi 20 minút. Hotové cesto necháme vychladnúť a potom ho potrieme višňovým džemom.
Plnka:

500g jemného tvarohu

250ml smotany na šľahanie

2ks vanilkového cukru

            V miske vyšľaháme smotanu na šľahanie a postupne do nej pridávame tvaroh a cukor. Vymiešame na hladký krém.

Poleva:

1pohár odkôstkovaných višní

1ks vanilkového pudingu
               Višne aj so šťavou zmiešame s pudingovým práškom. Za stáleho miešania pripravíme hustý krém. Vychladenú polevu vrstvíme na tvarohovú plnku a celý koláčik necháme stuhnúť v chlade aspoň 4 hodiny.

  

 

 

MARLENKA

Potrebujeme:

100g cukru

1pl medu

2ks vajec

250g krištalového cukru

1cl octu

1pl sody bikarbony

200g hladkej múky

Postup:

Sódu s octom zmiešajte do jedného hrnca a vymiešajte. do druhého hrnca ridajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte do druhého hrnca vymiešaný ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, odporúčam nechať hrniec nad vodou minimálne pol hodiny až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.

Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku. Ak je cesto moc tvrdé, zohrejte ho možným spôsobom a dajte piecť. 

Kondenzované mlieko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota).

Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu likéru. Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu torty ( môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami.) 

RADA: Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zlejete horúcim mliekom.

Krém: 

200g masla

2ks kondenzované mlieko

vlašské orechy (postrúhané...

likér