Perníkové tiramisu
Táto pochúťka vás očarí svojou vôňou a chuťou na taliansky spôsob.
Na recept potrebujeme:
250g syr mascarpone
150ml smotana na šľahanie
1pl perníkové korenie
100g práškový cukor
1ks vanilkový cukor
3ks vajce350 medovníky alebo perník na strúhanie
kakao na posypanie
Postup:
Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka. Žĺtka vyšľaháme vanilkovým cukrom a perníkovým korením. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, zmiešame s mascarpone a prešľaháme spolu do žltkovej peny.Bielka vyšľaháme do tuha a pridáme do medovníkovej zmesi a metličkou spolu premiešame. Bielka zľahka vyšľaháme dotuha s lyžicou práškového cukru a jemne primiešame ku krému. Medovníčky alebo perník si pomelieme a vrstvíme v pohári striedavo s krémom. Môžete pokvapkať amarettom akebo medovníčky sekáčikom rozdrvíme na jemno a vrstvíme v pohári - dve lyžice mletých medovníkov, dve lyžice krému, medovníky a krém. Vrch posypeme kakaom a ozdobíme postruhaným medovníkom.
Môžete cesto vytrepať do misky a dochutiť obľubeným ovocím.
Tvarohové kocky s višňami
Tento koláč je príjemný aj na pohľad aj na jazyku a jeho príprava je jednoduchá, preto ho hravo zuvládnete.
Potrebujeme:
6ks vajce
150g krištálového cukru
120ml oleja
150g hladkej múky
2pl kakaa a višňového džému
Bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Postupne zašľahávame do neho cukor, aby sme mali pevný, lesklý krém. Potom jemne zašľahávame žĺtky a olej. Nakoniec pridáme preosiatu múku s kakaom. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C asi 20 minút. Hotové cesto necháme vychladnúť a potom ho potrieme višňovým džemom.
Plnka:
500g jemného tvarohu
250ml smotany na šľahanie
2ks vanilkového cukru
V miske vyšľaháme smotanu na šľahanie a postupne do nej pridávame tvaroh a cukor. Vymiešame na hladký krém.
Poleva:
1pohár odkôstkovaných višní
1ks vanilkového pudingu
Višne aj so šťavou zmiešame s pudingovým práškom. Za stáleho miešania pripravíme hustý krém. Vychladenú polevu vrstvíme na tvarohovú plnku a celý koláčik necháme stuhnúť v chlade aspoň 4 hodiny.
MARLENKA
Potrebujeme:
100g cukru
1pl medu
2ks vajec
250g krištalového cukru
1cl octu
1pl sody bikarbony
200g hladkej múky
Postup:
Sódu s octom zmiešajte do jedného hrnca a vymiešajte. do druhého hrnca ridajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte do druhého hrnca vymiešaný ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, odporúčam nechať hrniec nad vodou minimálne pol hodiny až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte.
Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku. Ak je cesto moc tvrdé, zohrejte ho možným spôsobom a dajte piecť.
Kondenzované mlieko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota).
Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu likéru. Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu torty ( môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami.)
RADA: Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zlejete horúcim mliekom.
Krém:
200g masla
2ks kondenzované mlieko
vlašské orechy (postrúhané...
likér